Cash a karty jsou OUT. IN je placení mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami

Narazit na týpka, který z kapsy vytáhne pořádný balík bankovek, začíná připomínat scénu z historického filmu. Ani platební karty už nefrčí. Mnohem efektnější je před platební terminál nastavit drahý mobilní telefon nebo luxusní “smart” hodinky.

Tučným balíkem peněz dnes už žádnou slečnu neoslníte. Lepší jsou luxusní hodinky 😉

Peníze zůstávají. Mění se způsoby platby

Samozřejmě si děláme srandu a jednodušší způsoby placení naopak vítáme jako pokrok. Vždyť komu se už alespoň (někomu i vícekrát) nestalo, že si ve spěchu doma zapomněl celou peněženku i s hotovostí a platebními kartami, a po ruce měl měl pouze telefon a hodinky. Kéž by šlo platit mobilem nebo hodinkami už tehdy a nemuseli jsme být celý den o hladu nebo potupně žebrat u kolegů v práci o pár drobných na oběd, že?

Svět se holt měmé. Tak například taková směna na místo peněz. Kdysi dávno bývaly časy, kdy dokonce žádné peníze neexistovaly. Dokážete si představit, co byste museli v obchodě nabídnout za nejnovější Samsung? 😀 Peníze placení za zboží a služby přece jenom hodně zjednodušili. Změnila se pouze forma. 

Peníze sice setrvávají, ale stále častěji v jakési virtuální podobě. Nejprve se objevily platební karty. A že to byla ohromná revoluce. Trvalo roky, než si lidé zvykli na platební karty a začali je používat ve velkém. Dnes už pokrok ve způsobech placení představuje běžnou věc. Natolik běžnou, že placení prostřednictvím mobilního telefonu či chytrých hodinek, už nikoho nepřekvapí.

Šla jsem nakupovat, ale zapomněla jsem si peněženku. Tak víš co? Všechno jsem zaplatila telefonem!

Jak na placení mobilním telefonem

Dost bylo nejapných vtípků a pojďme k věci. Zhruba před dvěma lety nabídly některé české banky svým klientům možnost platit chytrým mobilním telefonem. Dnes už je to běžná věc, ale tentokrát to byla menší revoluce, a ne každý si ji mohl dovolit. Ne že by lidé neměli peníze na bankovním účtu, ale prostě jim k tomu chyběl ten správný mobil, který by to uměl.

Kterými mobilními telefony lze platit

Vzhledem k tomu, že bez mobilního telefonu podstatná většina lidí neudělá ani krok, je tato možnost prostě “boží”. Zapomenout si peněženku doma přestává být problém, protože mobilní telefon nosíme při sobě neustále. Někteří si jej dokonce berou i na toaletu! Ale o tom psssst 😉

Ne každý telefon však placení umožňuje. Potřeba jsou k tomu celkem 3 věci:

  • NFC – zkratka znamená Near Field Communication a jedná se o speciální bezdrátovou technologii umožňující komunikaci pouze na velmi krátkou vzdálenost do 4 cm. Technologii jsou vybavené například bezdrátové platební terminály. Dnes je tato technologie běžná u telefonů vyšší a střední cenové třídy.
  • Podpora plateb na straně mobilní platformy – NFC technologie je zbytečná, pokud platbu nepodporuje mobilní platforma. Jako první placení umožňovaly telefony s androidem 4.4 a výše, iOS se v Česku přidal o pár měsíců později. Nezbytná je instalace aplikace, v případě Androidu je to Google Pay.
  • Podpora plateb na straně banky – ani jedna ze dvou předchozích věcí by neměla význam, pokud by placení mobilem nepodporovala vaše banka. V tento moment už platby mobilním telefonem podporují všechny banky působící v Česku.

Jak aktivovat placení mobilním telefonem

Než úplně poprvé přiložíte mobilní telefon k platebnímu terminálu a uhradíte nákup, je potřeba tuto službu aktivovat. Jinak pobavíte obsluhu v obchodě, ale otrávíte frontu lidí za vámi. Ale nebojte, nebudete první ani poslední, komu se tento vtipný kousek povede 😉 Takže se raději předem ujistěte, že jste na tento revoluční krok opravdu dobře připraveni. 

Prvním krokem je stažení platební aplikace. U telefonu s androidem je to aplikace Google Pay. Některé banky vyžadují použití aplikace pro mobilní bankovnictví (např. ČSOB a Poštovní spořitelna vyžaduje aplikaci NaNákupy). 

Poté je většinou nutné přidat platební kartu, aby došlo k propojení s bankovním účtem a tedy k přístupu k vašim penězům. Postup je většinou velmi podobný a každá banka vám poskytne rychlý návod, jak na to. Výhodou je fakt, že ve svém mobilním telefonu můžete mít uloženo více platební karet. Stačí si při placení vybrat tu správnou.

Rizika placení mobilním telefon

Nic není bez rizika. Říkáte si, že mobilní telefon nepustíte z ruky? No, možná. Ale stát se to může. Telefon můžete ztratit nebo vám je prostě někdo “šikovný” ukradne. Jakmile se tak stane, je to stejné, jako by vám ukradli peněženku s platebními kartami. I pokud máte telefon řádně zabezpečený (PIN, heslo, otisk prstu), zloděj může platby do výše 500 Kč provést bez odemknutí telefonu. 

A pokud telefon zabezpečený nemáte, nebo se zloději nějak domákl hesla, může provádět i platby nad 500 Kč. Naštěstí existují ochranné mechanismy, které brání zneužití mobilního telefonu (např. omezený počet plateb do výše 500 Kč za sebou v jeden den). Doporučuje se vypínat funkci NFC, ale kdo by na to furt myslel, že?

A to kafe jsem si taky zaplatila telefonem.

Jak na placení chytrými hodinkami

Světe div se, teď už si doma můžete zapomenout i chytrý telefon. Platit už můžete totiž hodinkami. Tedy, pokud máte ty chytré hodinky, které to umí. Spousta lidí začala jako první používat různé sportovní hodinky a náramky, jejich funkce se rozrůstaly a rozrůstaly. Od loňského roku jsou lepší modely vybaveny stejnou technologií NFC jako mobilní telefony.

Nicméně, k čemu jsou mi platby hodinkami, když už můžu platit telefonem? Je to stejné, jako proč mít hotovost, když můžu platit kartou. Prostě je to snazší a rychlejší. Hodiny máte neustále na ruce, takže stačí přiložit a je to. Nemusíte vytahovat mobilní telefon z kapsy či jej hledat v kabelce. Nemusíte sebou ani nosit telefon, když jdete na rychlý nákup nebo na běhání.

A navíc tu máme jednu nespornou výhodu. Baterie u chytrých hodinek vydrží několikanásobně déle než u jakéhokoliv chytrého mobilního telefonu. Takže už se nemusíte bát toho, že se vám vybije telefon a zůstanete bez prostředků.

I zde však platí tři důležité podmínky uvedené u telefonů. Hodinky musí být vybavené technologií NFC a platby chytrými hodinkami musí podporovat jak v nich použitá platforma, tak i vaše banka.

Čím to bude dnes? Mobilem nebo hodinkami? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *